Home Wat we doenContact

nieuwbouw projecten
Bent U van plan om uw nieuwbouw woning te laten bouwen en bent U op zoek naar een deskundige en vakbekwaam aannemersbedrijf?

Op de plaats van het voormalige Vlietland Ziekenhuis in Schiedam verrijst in de nieuwe wijk Oranjeburgh, een in de sfeer van de Schiedamse architect Piet Sanders (1912 – 2012) De nieuwbouw ademt de sfeer uit van een tijd, waarin gedachtes over industrieel en gezond wonen verder waren dan nu. Het huis wordt zeer energiezuinig en komt tot stand door een samenwerking van enkele producerende partijen uit de bouw die vernieuwende producten toepassen. Hierdoor wordt kennis gedeeld over hoe je energiezuinig, milieubewust, betaalbaar, snel en klantvriendelijk woningen kunt realiseren. De uitgangspunten hiervoor zijn:

- Een comfortabel huis.
- Maximale daglichttoetreding. De positie en oriëntatie waren restrictief vastgelegd door het stedenbouwkundigplan. Daarmee was het huis niet op de zon te ontwerpen en moesten er voor een goede daglichttoetreding ook grote glasvlakken op ongunstige kanten worden gemonteerd.
- Lage temperatuur vloerverwarming en –koeling in alle vertrekken. Waar het ruimtelijk mogelijk was, is op de meest zon-belaste zijde een overstek opgenomen als zonwering.
- Een optimaal binnenklimaat. Er is voor gekozen om de woning zo eenvoudig mogelijk van verse lucht te voorzien. Dit gaat via een CO2 gestuurd ventilatiesysteem met toevoer via roosters en te openen ramen.
- Energiezuinig. Het huis verspilt zo ver als het kan, geen energie. Dat zit hem met name in de schil, die met een hoogwaardige isolatie optimaal is uitgevoerd. Daarnaast wordt de woning uiteraard kierdicht uitgevoerd, en me een nieuw kozijnproduct toegepast. Dit kozijn heeft als uitgangspunt het extreem minimaliseren van het kozijn zelf tot een aanslagprofiel. Hierdoor is esthetisch de kwaliteit van staalkozijnen mogelijk en worden tegelijkertijd zeer hoge U-waardes gehaald, omdat ook nog nieuw gepatenteerde isolatoren zijn toegepast. De energievraag is met deze aanpak teruggebracht. Er wordt gewerkt om deze onder de 225 MJ/m² te krijgen. Dit lijkt bouwkundig haalbaar. Hierbij zijn alle criteria over ventilatie, verwarming en transmissie meegenomen.
- Energievoorziening en – prestatie. De woning is voorzien van een warmtepomp. Momenteel wordt onderzocht of deze warmtepomp via een gesloten systeem bodemwisselaar of met panelen te combineren is. Deze zullen dan tevens voor de opwekking van stroom worden ingezet, zowel gebouw gebonden als voor huishoudelijk gebruik.
- Duurzaam materiaalgebruik. Er wordt zo verspillingsvrij mogelijk gebouwd met materialen die het milieu minimaal belasten. Hiervoor wordt zo droog mogelijk gebouwd, bestaat het casco uit een vol houten systeem, de gemetselde gevel uit een restpost stenen en wordt de bouw dusdanig voorbereid dat materiaalverlies en –gebruik wordt beperkt. Door het toepassen van prefab fundering en bodemplaat is ook het storten en lokale vervuilen zo beperkt mogelijk gehouden. De fundering kan door het houten casco ook stukken lichter worden uitgevoerd, waardoor minder beton nodig is. De milieubelasting wordt doorgetrokken tot aan de binnenkant: de vloeren worden uitgevoerd als C2C producten. De wanden worden niet afgewerkt, maar gebeitst met 100% biobased producten.
- Drinkwater. Het streven is om het regenwater te ontkoppelen, het riool te ontlasten en het regenwater te gebruiken voor toiletspoeling, wasmachine en het besproeien van de tuin. Met de tuininrichting zelf wordt gekoerst op een aanleg met hoge infiltratiecapaciteit en een gezond microklimaat.

Dit nieuwbouw project is in een open samenwerking tot stand gekomen met de volgende partners: Bouwbedrijf Verbiest, Interbouw Leiden, Kingspan, Ekoflin, Duco, Itho-Daalderop, Forbo, VBI, Mindow, Mosa, Gebroeders van der Geest, Gebroeders Bodegrave, Deppe Backstein-Keramik, KAW architecten, constructeur Eijlers en Brak, Bloem installatieadvies, Whout interieur.Klik op de foto's voor een vergroting.


Scroll to Top